Zo Geeft Hardlopen Je Mentale Gezondheid Een Boost.
Dutch

Zo Geeft Hardlopen Je Mentale Gezondheid Een Boost.

clock-circular-outlinePosted 2 Feb 2024

Hardlopen is een van de populairste sporten ter wereld.

In 2017 waren er in de Verenigde Staten alleen al naar schatting 47 miljoen mensen die regelmatig hardlopen.

Maar waarom doen we het?

De fysieke voordelen van hardlopen zijn welbekend, zo gaat je cardiovasculaire gezondheid omhoog, verbeteren je biologische markers en zelfs gewichtsverlies – maar hoe zit dat met onze mentale gezondheid? Hoe helpt het hardlopen ons zowel fysiek als mentaal?

Mentale gezondheid wordt langzamerhand steeds meer uit de taboesfeer getrokken en is nu een normaal gespreksonderwerp. Dat betekent dat er ook steeds meer onderzoek beschikbaar is, waardoor we in dit artikel dieper op de mentale voordelen van hardlopen kunnen ingaan.

HARDLOOPVOORDELEN VOOR JE MENTALE GEZONDHEID:

  • Verminderde symptomen van depressie

  • Beter bestand tegen stress

  • Je kunt makkelijker ontspannen

  • Verminderde kans om angststoornissen te ontwikkelen

  • Verhoogde aanmaak van dopamine en dat is goed voor je humeur

KAN HARDLOPEN JE GELUKKIGER MAKEN?

We denken van wel, maar ‘denken’ is niet genoeg. Gelukkig heeft Dr. Brendon Stubbs, een onderzoeker aan Kings College in Londen, dit op kleine schaal onderzocht. Hij keek hiervoor naar 3 topatleten en 6 alledaagse sporters.

Elke deelnemer droeg een headset waarmee er een startscore werd afgenomen voordat er in intervallen van 20 minuten werd getraind. De resultaten waren indrukwekkend. Deelnemers konden ten opzichte van de startscore 18% beter ontspannen, namen 28% minder overhaaste besluiten en waren 29% beter bestand tegen stress.

Het onderzoek van Dr. Brendon Stubbs impliceert ook dat het positieve effect op de mentale gezondheid groter is bij recreatieve sporters dan bij topatleten.

Researchers aan de Lowa State University toonden aan dat een workout van 30 minuten de symptomen van stress tot 75 minuten na het trainen kan verminderen.

Dus ja, hardlopen kan je inderdaad gelukkiger maken.

HELPT HARDLOPEN TEGEN ANGST?

Er wordt al een tijd rekening mee gehouden dat cardiovasculaire gezondheid en mentale gezondheid verbonden kunnen zijn en resultaten van een grootschalig Zweeds onderzoek ondersteunen dit idee.

In 21 jaar tijd werden bijna 400.000 mensen gevolgd. Uit de resultaten bleek dat mensen met een actieve leefstijl een significant lager risico hadden om een angststoornis te ontwikkelen.

Dus hardlopen vermindert angst, maar er zijn wel wat kanttekeningen…

Allereerst is er voor dit onderzoek alleen gekeken naar buitensporten. Als je binnen op een loopband staat, levert dat dus misschien niet hetzelfde voordeel op.

Ten tweede was het resultaat groter bij sporters die sporten deden met een lage intensiteit (zoals joggen) in vergelijking tot sporters die snellere en intensievere workouts deden (zoals sprinten).

En misschien wel het belangrijkste: deze resultaten waren niet in één dag zichtbaar. De sporters die aan dit onderzoek deelnamen werden voor langere tijd gevolgd. Het is dus geen snelle oplossing, maar het is wel de moeite waard om je leven blijvend actief in te delen.

Houd er rekening mee dat je hardloopprogramma niet te belastend is en dat je je lichaam niet teveel pusht tijdens het trainen. Uit recent onderzoek bleek dat overmatig bewegen of zwaardere trainingssessies je stemming de volgende dag negatief beïnvloeden.

WAT IS MINDFUL HARDLOPEN?

Mindful hardlopen, of hardloopmeditatie, kan voor iedereen iets anders betekenen. Over het algemeen gaat het erom dat we onze geest naar een plek brengen zonder afleiding van het dagelijkse leven, zodat we ons met aandacht voor onze ademhaling en ons lichaam volledig op het hier en nu kunnen concentreren.

Mindful hardlopen moet een stressvrije, zen-achtige ervaring zijn die je geest ontspant en op een gezonde manier met je lichaam verbindt.

Onderzoek dat zich richtte op de combinatie van meditatie en aerobe oefeningen toonde een verbetering van de mentale gezondheid aan als er aandacht was voor allebei. Deelnemers hadden minder depressieve symptomen en waren minder aan het peinzen.

Sommige mensen kunnen zen worden door naar het ritme van hun voeten op de stoep te luisteren, anderen hebben er iets meer voor nodig. Zet tijdens je volgende hardlooprondje bijvoorbeeld eens een koptelefoon op (niet te hard!) en probeer naar begeleide meditaties te luisteren. Misschien merk je dat het hardlopen veel makkelijker gaat en comfortabeler wordt als je je geest uitdaagt om anders te denken.

ONZE FAVO APPS VOOR MINDFUL HARDLOPEN:
  • CALM

  • HeadSpace

BEPERKINGEN VOOR JE MENTALE GEZONDHEID

Hoewel onderzoekers positieve resultaten aantonen over het verband tussen sporten en mentaal welzijn, is het belangrijk om te onthouden dat iedereen anders op lichaamsbeweging reageert. Als je op zoek bent naar manieren om je mentale gezondheid te verbeteren, raden we je daarom aan om met iemand te praten die er verstand van heeft (zoals je huisarts).

GymsharkBy Gymshark