Dutch

Internationale Vrouwendag 2023: 3 iconische looks van 3 iconische sportvrouwen nagemaakt.

voor Internationale Vrouwendag 2023 eren we een aantal iconische sportvrouwen door een aantal baanbrekende outfits na te maken die ze tijdens hun carrière droegen. Ze rekenden met hun outfits af met traditionele opvattingen en baanden de weg voor hedendaagse atleten.

clock-circular-outline-lightPosted 20 Apr 2024
Internationale Vrouwendag 2023: 3 iconische looks van 3 iconische sportvrouwen nagemaakt.

🇫🇷 | 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 | 🇩🇪

De meest iconische sportvrouwen

Word een icoon.

Geloof in jezelf. Geloof in je talent.

Deze Internationale vrouwendag staan we stil bij enkele spraakmakende momenten van een aantal iconische sportvrouwen. We zetten onze seamless naaistudio in om de outfits die ze op die momenten droegen nieuw leven in te blazen. De legendarische sportvrouwen die deze outfits droegen, hebben allemaal hard gewerkt om niet alleen de cultuur maar ook de toekomst van de sportindustrie te veranderen. Hier lees je waarom we deze looks hebben gekozen en kun je zien hoe we ze tot leven brachten.

...

In welk soort sportkleding voel jij je het meest gesteund, comfortabel en zelfverzekerd tijdens je training?

EEN EERBETOON AAN EEN AANTAL ICONISCHE SPORTVROUWEN

Ready, set, action.

Hoewel elke shootdag anders is, beginnen ze allemaal met de voorbereiding van de set en een moment om met onze modellen door de creatieve strategie heen te gaan.

We lopen ons talent door de moodboards heen van elke sportvrouw die ze representeren en bespreken hoe ze de kracht van deze iconische atleten kunnen uitbeelden.

En het resultaat mag er zijn. Kijk zelf hoe onze modellen het zelfvertrouwen van deze sporticonen uitstralen…

Eva, is te zien als een van de grootste tennisters ter wereld. Ze draagt onze versie van de iconische tutu-jurk met asymmetrische schouder. De top is gemaakt van hetzelfde materiaal als onze Vital Seamless collectie en de skort is ontworpen met de stof van Sweat semales.

Indiyah, kruipt in de huid van een Amerikaanse atlete die in 1988 records brak op de sprint en 3 gouden medailles in de wacht sleepte in Seoul. Ze is te zien in de barbie roze Vital Seamless collectie die hetzelfde is uitgesneden als de iconische ‘one-legger’ van ons icoon.

Guusje, is de iconische Queen of Muscle Beach. Ze straalt kracht uit en geeft ons echte vintage vibes in deze tweedelige set die gemaakt is van crèmekleurige Adapt Fleck.

De meest iconische sportvrouwen uit de geschiedenis

Door af te rekenen met traditionele kledingvoorschriften en zichzelf te blijven, inspireerden deze iconische atleten wereldwijd Vrouwen. Om de sportvrouwen en hun prestaties te eren hebben we in onze seamless naaistudio enkele van hun iconische outfits nagemaakt. Hier lees je meer over onze keuzes.

THE QUEEN OF MUSCLE BEACH

Als eerste professionele strongwoman trainde ze in de jaren ‘40 op het door mannen gedomineerde Muscle Beach, opende ze een sportschool waar vrouwen konden liften en baande ze de weg voor de sport-bh en shorts: deze Queen van Muscle Beach rekende op haar eigen manier af met traditionele opvattingen over vrouwelijkheid.

Dit icoon begon na de middelbare school met gewichtheffen omdat ze een zittend beroep had en graag actiever wilde zijn. Samen met haar middelbare schoolliefde groeide ze in de jaren ’40 uit tot een hybride sportduo dat aan turnen, worstelen en gewichtheffen deed. Niet lang daarna gaf ze als columnist bij een sporttijdschrift regelmatig trainingsadvies aan vrouwen.

Ze was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de liftingcultuur in de VS en werd een steunpilaar in de community. Daarnaast moedigde ze vrouwen aan om aan krachttraining te doen en bracht het nu bekende Muscle Beach meer onder de aandacht. Samen met haar man schreef ze later geschiedenis door de allereerste liftingwedstrijd voor vrouwen ter wereld te organiseren. Zelfs toen haar man tijdens de Tweede Weerldoorlog uitgezonden werd en ze moeilijke jaren tegemoet gingen, maakte de sportvrouw zich hard voor de fysieke gezondheid van andere vrouwen. Toen haar man na de oorlog terugkwam, opende het stel een van de eerste sportscholen voor vrouwen waar ze haar missie voortzette.

...

De Look

Traditioneel gezien droegen lifters vaak een tenue dat uit één stuk bestond, maar deze atlete vond dat te beperkend. Samen met haar moeder maakte ze een outfit die uit twee delen bestond en waar de nu iconische punt-bh onderdeel van uitmaakt. Ze was de pionier van de ‘bh met short’ combinatie die je tegenwoordig veel in de sportschool ziet. We hebben voor deze stukken gekozen omdat ze niet alleen innovatie laten zien, maar ook duidelijk maken hoe vrouwen jaren geleden al afrekenden met de geldende normen.

MEER DAN EEN NAAM. EEN LEVENDE LEGENDE.

Ze wordt gezien als een van de grootste tennissters allertijden en veranderde de sport voor alle vrouwen.

Deze sportvrouw begon al op jonge leeftijd met tennissen en het duurde niet lang voordat ze opviel. Haar professionele debuut leidde tussen 1995 en 1998 tot een reeks overwinningen en verliezen en uiteindelijk bereikte ze de 20e positie bij de singles. Haar volgende doel was om in de top 10 te belanden en dat is precies wat er gebeurde toen ze haar Grand Slam titel veroverde. Na een aantal blessures maakte ze halverwege de 00’s haar comeback en schopte ze het tot de grootste tennistitels.Ze won tijdens haar carrière maar liefst 73 toernooien en heeft 23 Grand Slams op haar naam staan, maar zelfs de grootsten moeten soms tegenslagen overwinnen.

De Look

De op ballerina’s geïnspireerde tutu met een asymmetrische top staat mijlenver van het traditionele tenue dat we vaak op de tennisbaan zien. Maar deze iconische outfit was meer dan alleen een fashion statement. Een paar dagen voor de tennisster dit stuk droeg, had de French Open haar verboden om een compressie jumpsuit te dragen. Ze had na de geboorte van haar dochter last van bloedproppen en dit pak was speciaal ontworpen om ze tegen te gaan. Door haar gezondheid op de eerste plek te zetten en haar kleding aan te passen kon ze toch blijven presteren.

Het begon in eerste instantie als een manier om haar bloedcirculatie te ondersteunen, maar al snel kwam compressie sportkleding in opkomst voor vrouwen die met dezelfde problemen kampten en toch (op hoog niveau) wilden blijven sporten. Ze liet zien dat je op je eigen manier aan je herstel kunt werken en vormde daarmee een inspiratie voor sportvrouwen die ook aan het herstellen zijn.

TROTS. KRACHTIG. ONOVERWINNELIJK.

In 1988 behaalde ze 3 gouden medailles in Seoul en haar carrière kende verder een wereldkampioenschap én een wereldrecord op de 200m sprint voor vrouwen: deze atlete wist dat ze met veel zelfvertrouwen heel ver kon komen.

De sprintster wist dat een goed gevoel en goed bewegen met elkaar samenhangen en was er dan ook van overtuigd dat iconische prestaties gepaard gaan met iconische outfits.

Ze weigerde om als zwarte atlete op te gaan in de menigte en liet tijdens haar recordbrekende carrière zien dat sport en stijl prima samengaan. Met tot in de puntjes verzorgde nagels en make-up en in extravagante outfits met veel kleur verscheen ze aan de startlijn en natuurlijk won ze vervolgens. Als vrouw van kleur omarmde ze wie ze was, viel ze op met haar kleding en straalde ze kracht en trots uit terwijl ze records verbrak.

De Look

Heb je ooit een barbie roze jumpsuit met asymmetrisch been op de baan gezien? Als dat zo is, dan gaan de credits naar deze atlete. Zij droeg de iconische look tijdens het WK van 1987. Ze was niet bang om op te vallen en liet hiermee zien hoe sportkleding niet aan traditionele opvattingen hoeft te voldoen. Elke race verdient z’n eigen fashion moment, want waarom niet?

. . .

Onze interpretatie van deze iconische outfits

Om beter te snappen hoe deze 3 looks werden gemaakt, spraken we Rochelle Mills, Senior designer bij Gymshark. “Als we over sporticonen nadenken, moeten we als designteam ook bepalen welke silhouetten we voor de Gymshark familie na kunnen maken. Deze opdracht gaf ons de gelegenheid om naar vrouwensportmode door de jaren heen te kijken. Zo ontdekten we welke stijlen ons enthousiast maakten en welke nostalgische outfits we met onze eigen seamless materialen na konden maken bij Gymshark.

Hoe zag het ontwerpproces eruit? “Het was een beetje anders dan anders. We hadden maar 3 dagen de tijd voor dit project, dus nadat we klaar waren met de computerschetsen en illustraties, moesten we gelijk aan de slag.” De ontwerpers maakten hun designs direct op de mannequins, waar ze konden experimenteren met snij- en naaitechnieken, verschillende stoffen uitprobeerden en zelfs oude Gymshark seamless producten upcycleden om tot de 3 looks te komen.

Wat was het moeilijkste waar jullie tijdens dit project tegenaan liepen? “Dat moet de sport-bh zijn geweest,” zegt Mills. Het iconische ontwerp heeft een ouderwetse puntige sport-bh – een silhouet waar het Design Team nog niet eerder mee had gewerkt. We hebben uiteindelijk de hele bh op de mannequin opgebouwd. Er zijn gedetailleerde inzetstukken in verwerkt, die best moeilijk te maken waren.”

Hebben de outfits nog een speicale Gymshark ‘touch’ gekregen? Behalve technische verbeteringen, zoals onze snij- en naaitechniek, zie je Gymshark echt terug in de flexibiliteit van de ontwerpen. Bij Gymshark halen we trots uit het feit dat onze kleding ervoor zorgt dat mensen zich zelfverzekerd en comfortabel voelen – welk fitnessniveau ze ook hebben. Dat hebben we meegenomen toen we deze outfits namaakten. Ze zijn ontworpen om vrouwen een goed gevoel te geven, want Seamless is voor iedereen.

Zijn er hedendaagse sportvrouwen waar je inspiratie uit haalt?

“Naomi Osaka! Ze durft helemaal zichzelf te zijn,” zegt Mills. “Ik bewonder het hoe ze haar persoonlijkheid niet hoeft te veranderen om natuurlijk over te komen. Ze is gewoon goed in wat ze doet en straalt dat consequent uit op het veld.”

. . .

Waardoor krijg jij het zelfvertrouwen om je een sporticoon te voelen?

Om een icoon te worden moet je in jezelf en in je talent geloven. Daarom willen we graag van jou horen wat je het zelfvertrouwen geeft van een sporticoon.

Hoe werkt het? Vul onderstaand formulier in en laat ons weten wat voor sportkleding jou het zelfvertrouwen van een sporticoon geeft. Enkele suggesties zullen in onze seamless naaistudio tot leven komen.

link:https://gymshark-insight.typeform.com/to/o4YsfQz5

Schrijf je in voor de Gymshark nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van het laatste nieuws. Van nieuwe releases, tot informatie over (online) evenementen, hier lees je het allemaal.

GymsharkBy Gymshark